© sursa foto: https://www.imageboxstudios.com
Degajat, unitar si versatil, stilul scandinav este poate cea mai luminoasa abordare in designul de interior. Alte caracteristici comune ale acestui stil de amenajare interioara sunt fundalurile albe, pe baza carora se contureaza simplitatea estetica reprezentativa, si uzitarea elementelor naturale din lemn in nuante deschise, atat pentru podele cat si pentru piesele de mobilier.
Denumirea stilului de amenajare a fost pentru prima data folosita cu ocazia expozitiilor internationale de design, organizate in America si Canada in perioada 1954 si 1957, moment in care intreaga lume a putut admira “ Stilul de viata Scandinav”.
© sursa foto: https://www.brooklynmuseum.org
Povestea acestui stil incepe insa, dupa cum ii spune si numele, in Europa de Nord, Zona Scandinava, mai exact cele trei tari nordice: Norvegia, Suedia si Danemarca, la inceputul secoluli 20, iar in prezent si Islanda si Finlanda. Acesta perioada marcata in cartile de istorie a artei ca si perioada modernista, este rezultatul evolutiei tehnologice cunoscuta si ca revolutia industiala, ce a dat nastere la numeroase avangarde artistice pe intreg globul : Bauhaus in Germania, Futurism in Italia, Dadaism in Elvetia, De Stijl in Olanda, Constructivism in Rusia si Scandinav in Nordul Europei. Toate aceste stiluri s-au influentat si inspirat reciproc fara a se indeparta insa de la ideologia de la care au pornit, putand observa in cazul stilului scandinav, numeroase principii comune cu curentul Bauhaus.
© amenajare semnata Inoutside.ro
Dar ce a dus la aparitia acestui stil si care au fost necesitatile creerii lui? Conjunctura istorica dar si necesitatile datorate pozitionarii geografice sunt concomitent sursele modelatoare ale acestui stil. Industrializarea nu a dominat peisajul scandinav din perioada razboielor mondiale, fiind de marime redusa in comparatie cu alte state de pe glob, lucru care a dus la functionarea in paralele cu modelul antitetic de productie arts&crafts, ce punea accentul pe unicitate si pe calitatea materialului folosit. Din totdeauna, gandirea scandinava a fost indreptata catre supravietuire, functiune sau necesitate. Climatul rece, muntii si fiordurile, sunt elemente la care omul a trebuit sa se adapteze, pornind de la imbracaminte si pana la cladirea unui adapost corespunzator. Cantitatile mari de zapada, iernile indelungate si numarul redus de ore in care soarele apare pe cer sunt sursele de la care a pornit acest design interior curat si luminos.
© sursa foto: https://www.aplusstud.io/
Jocul desavarsit al materialitatii date de combinatiile intre lemnul naturale in nunate cald, imbinarile si componentele de mobilier metalice cromate, reci sau carpetele in nuante deschise si cu design abstract creeaza armonii, contrast sau simetrii ce dau un confort pshihic pe care cu totii il dorim acasa.
La nivel coloristic, exista reguli destul de clare, amenajarea urmand palete de alb, gri sau negru, inveselite de nuante deshise de albastru sau verde si uneori de culori mai calde ale obiectelor decorative textile precum pernele sau din plastic precum scaunele. Intreaga vibratie interioara trebuie sa fie armonioasa, calma si confortabila, motiv pentru care volumele obiectelor de interior prezinta foarte putine ornamente, avand siluete rotunjite cu unghiuri sinuoase.
© amenajare semnata Inoutside.ro
Principiile acestui tip de design interior au fost preluate de numeroase alte tari, ajungand rapandite pe intreaga planeta, lucru ce confera in prezent o varietate foarte mare de influente si conversii ale amenajarilor, rezultand intr-un stil ce nu se va demoda foarte curand. Principii precum accesibilitatea si permisivitatea stau azi la baza multor ale stiluri de arhitectura, urbanism si amenajare interioara. Unul dintre stilurile de design interior ce a pornit din simplitatea si eficienta dusa la perfectiune de stilul scandinav si care a reusit sa se maturizeze adaugand noi principii contemporane este stilul minimalist.
Fiind unul dintre cele mai oneste si totodata calduroase idei de amenajare, stilul nordic a demonstrat intotdeauna ca “mai putin inseamna mai mult”. Ideea aceasta a capatat o incarcatura morala puternica la nivel global, pretutindeni omul indreptandu-si atentia catre eficientizarea costurilor si protejarea mediului, cu ajutorul designului inteligent ce aduce simultan confort si eleganta.
© sursa foto: https://ro.pinterest.com
-Alegeti incaperi cu ferestre sau usi de dimensiuni mari catre exterior pentru a configura corespunzator acest stil si a te bucura de intreaga sa stralucire.
-Puteti aduce contrast si totodata personaliza acestui stil prin completarea cu obiecte elegante pentru a obtine un mix intre stilul nordic si cel glam.
-In aceeasi idee de contrast si personalizare, puteti completa stilul cu obiecte vintage sau obiecte metalice sobre pentru a obtine un mix intre stilul scandinav si cel industrial.