© foto: Marius Vasile, Reabilitarea Palatului Cultural din Blaj
Sincer, eficient si lipsit de orice fel de decoratii, stilul industrial este poate cea mai pura exprimare in cardrul unei incaperi, mizand doar pe frumusetea bruta a materialelor. Pentru ca materialitatea suprafetelor sa fie cu adevarat graitoare, acestea trebuiesc prelucrate, mestesugite si alcatuite de cele mai experimentate maini pana la rafinamentul lor suprem.
© amenajare semnata Inoutside.ro
Astfel peretii de caramida aparenta, grinzile si plasele nefinisate, tevile si cablurile lasate aparente au fost pastrate ca atare si nu imbraca, acopera sau ascund, ceea ce ar fi insemnat costuri suplimentare sau uneori sarcini imposibil de realizat.
Tot in aceeasi perioada si in acelasi context a aparut si notiunea de “open space”, prin compartimentare stricta a zonelor intime in interiorul apartamentului precum dormitorul, dressing-ul si baia, lasand zona de acces, zona de zi, zona de masa si bucataria intr-o comunicare libera. Asadar acest compromis financiar in conversia cladirilor industriale, a devenit un trend adoptat chiar si astazi in cazul zonelor de living.
Ceea ce a inceput ca un design exclusiv pentru apartamente si garsoniere, a devenit astazi o alegere tot mai des intalnita si in cazul localurilor, puburilor, restaurantelor si a cluburilor. Acest fapt este datorat lejeritatii stilului, permisivitatii regulilor de amenajare, spatialitatii si a spectacolului pe care acesta il promite.
© foto: Marius Vasile, Deschis Atelier
Designul industial in designul pentru interior a reprezentat si reprezinta o estetica aparte, o armonie fina intre forma si material. Combinatiile de metal ale instalatiilor, corpurilor de iluminat impreuna cu planseele aparente din beton, toate inconjurate de peretii netencuiti de caramida reprezinta doar ideea de baza de la care un designer de interior poate porni in misiunea de a realiza acest stil. Personalitatea si caracterul beneficiarului intra apoi in joc, moment in care se decide cat de aspre sau finisate se doresc a fi suprafetele pentru un rezultat antic sau modern. Contrastul intre imaginea rece a materialelor anorganice precum metalul sau betonul si senzatia calda a lemnului sau a plantelor este cheia in gasirea echilibrului confortului fiecaruia dintre noi. Folosirea combinatiilor de culori neutre, griuri colorate sau culori rustice pentru cromatica obiectelor de mobilier si a aceesoriilor reprezinta un ultim pas ce face usoara urmarirea mentalitatii din spatele stilului.
Toate caracteristicile mai sus enuntate fac ca acest look sa fie unul dintre putinele stiluri ce poate usor sa reziste in timp. Aceasta imunitate temporala este datorata in principal flexibilitatii zonelor open-space si a functionalitatii fara cusur.
© amenajare semnata Inoutside.ro
-Imbratisati ideea pardoselilor din beton aparent in cazul in care doriti un impact vizual puternic si rece sau in caz contrar, folositi un parchet din lemn cu aspect rustic atunci cand doriti sa incalziti atmosfera mizand pe culoarea sa specifica.
-Accesorizati incaperile cu obiecte din cupru sau care au in componenta elemente din cupru. Cuprul este un metal ce nu se demodeaza nicioadata, acesta schimbandu-si culoarea treptat in timp.
-Nu aruncati obiectele vechi din lemn sau metal. Cartile, tablourile, ladite, becurile, ceasurile, scaunele chiar si birourile isi pot gasi locul si pot completa imaginea interiorului incaperilor tale.